Oolong çayı hoş aroması, meyvemsi rayihası ile keyifle içilen, üstelik çok sağlıklı bir içecek. Kalp…

Balkabağının Saymakla Bitmeyen Yararları
Balkabağının Saymakla Bitmeyen Yararları
Sonbahar mevsimi geldi de geçiyor. Balkabağı yine sessizce pazarlarda, market raflarında yerini aldı. Her nedense bal kabağı deyince aklımıza hep bu turuncu şifa kaynağının kabak tatlısı ve kabak çekirdeği geliyor. Oysaki balkabağının çorbasından böreğine, suyundan yemeğine kadar onlarca lezzetli tarifi var. Pişirmek şart değil, çiğ olarak yenebilir. Bugün hem balkabağının sağlığımıza genel yararları hem de balkabağı suyunun özel yararları üzerine konuşacağız.
Vitamin ve mineral deposu: Balkabağı antioksidanlar ve vitaminlerden çok zengindir. Arka bahçelerin kimi zaman hudayinabit büyüyen bu hantal meyvesi, görünüşünün aksine oldukça düşük kalorilidir. Bol miktarda A vitamini yanında B1, B2, B6, C, D, E vitaminleri, lutein, ksantin ve karotenler gibi flavonoid poli-fenolik antioksidanlar içerir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez demir gibi mineraller, doğal sükroz, karbonhidrat, bitkisel protein gibi organik maddeler barındırır.
Göz sağlığı: Balkabağındaki yüksek A vitamini ve flavonoidler görmeyi destekleyen, göz sağlığı için çok önemli olan besin öğeleridir. Flavonoidler zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırarak gözün görmeyi sağlayan ağtabakasını, maküler dejenerasyon denen sarı nokta hastalığından korur.
Lif zengini: Liften zengin, yağdan fakir olması nedeniyle balkabağı bağırsak çalışmasını düzenlemenin yanında yüksek kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kanser savaşçısı: Parlak turuncu rengi, balkabağının özellikle yararlı bir fitonütrient olan karotenden zengin olduğunu gösterir. Karoten vücutta A vitaminine dönüşür. Kanserin önlenmesin yanında ve yaşlanmayla ilişkili pek çok dejeneratif hastalığı önleme kapasitesine sahiptir. Kabak çekirdeğinin ise mide, meme, akciğer, kolon ve prostat kanserleri dahil pek çok kanser tipine yakalanma riskini düşürebilir. Bir çalışmada kabak çekirdeğine özgü bazik proteinlerin lösemi hücrelerinin çoğalmasını önlediği gösterilmiştir.
Anti-diyabetik: Balkabağı ve balkabağı özütünün anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu, sağlıklı kişilerde ve şeker hastalığı olanlarda kan şekeri düzeyini düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.
Mikrop öldürücü: Kabak çekirdeğinin yağının E-coli, Salmonella, Candida ve stafilokoklara karşı etkisi kanıtlanmıştır.
Mutluluk verici: L-triptofandan zengin olan balkabağı, serotonin üretiminin artmasına duygu durumunun iyileşmesine ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olur.
Güzellik ve bakım: Yangı önleyici olması ve yüksek lif içeriğiyle balkabağı kozmetiklerde cildi temizleyici olarak kullanılır; yağlar cildi besleyici etkiye sahiptir.
Kutu:
Balkabağı Suyundan Faydalanın
Balkabağının kendisi gibi, hafif bir lezzeti olan suyunu da tüketebilirsiniz. Tadını kuvvetlendirmek için çekilmiş muskat, tarçın, zencefil gibi baharatlar ya da elma suyu, limon suyu ilave edebilirsiniz. Yine de kendi doğal tadını bastırmaması için bunların miktarını abartmayalım. Ferahlatıcı etkisini arttırmak için içine buz atılabilir.
- Karaciğer ve böbrek dostudur
Böbrek taşı ve safrakesesi sorunları olan kişiler 10 gün süreyle günde 3 kez ½ bardak balkabağı suyundan fayda görebilir.
- Damar sertliğini önler
Balkabağı suyu damarları temizleyerek kalp hastalığı ve inme riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde damar sertliğini önlemeye yardımcıdır.
- Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır
Hafif yumuşatıcı etkisiyle kabızlığı önler lifleriyle bağırsakları çalıştırır.
- İdrar yollarını rahatlatır
Toksik maddelerin böbreklerden atılmasına yardımcı olur. Şifa verici özelliklerinin idrar yollarında ülserlerin ve asitliğin giderilmesinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
- Güçlü bir yatıştırıcı etkisi vardır
Çalışmalar balkabağı suyunun uykusuzluğun giderilmesindeki etkinliğini kanıtlamıştır. Sinirleri yatıştırmak için içerisine az miktarda halis bal konularak bir bardak balkabağı suyu içilmesi önerilir.
- Kan basıncını ve kolesterolü düzenler
Balkabağı suyundaki pektin ve fitosteroller LDL (“kötü”) kolesterolün ve yüksek kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.
- Mükemmel bir serinleticidir
İç veya dış etkenlerle vücut ısısının aşırı yükseldiği durumlarda bir bardak balkabağı suyu içilebilir. Biraz bal konularak lezzeti artırmak mümkündür.
- Sabah kusmalarını/bulantılarını önleyebilir
Özellikle hamilelerde görülen sabah bulantılarını önlemede etkilidir.
- Bulaşıcı Sarılık hastalığında karaciğer işlevine destek olur
Viral Hepatit A geçirenlerde balkabağı suyundaki biyolojik aktif maddeler doğal karaciğer detoksu yapar.
- Bağışıklığı güçlendirir
İçerisindeki C vitamini ve çinko gibi mineraller bağışıklığı destekleyerek sonbahar ve kış aylarında vücudu virüs saldırılarına karşı korur.
Cilt ve Saç Bakımında Balkabağı Suyu
Cilde parlaklık ve yumuşaklık verir: Balkabağında ve suyunda bol miktarda bulunan vitamin C, vitamin E ve beta-karoten cilde gençlik, esneklik ve parlaklık kazandırır.
Yanıklara, böcek ısırıklarına ve yangıya iyi gelir: Yangıyı yatıştırıcı ve serinletici özellikleriyle yanıklar, apse ve iltihaplı durumları, böcek ısırıklarına iyi gelir. Anti-oksidan ve A, C ve E vitaminleri artı çinko kombinasyonu olduğundan bu gibi durumlarda iyi bir doğal şifa kaynağıdır.
Kırışıklıkları önleme ve nemlendirme: Bal, yoğurt, limon suyu, E vitamini ile kombine edildiğinde balkabağı suyu mucizevi özellikleriyle cildinizi besler ve nemlendirir
Saçları güçlendirir ve onarır: Yüksek potasyum ile birlikte A vitamini içeren balkabağı suyu saç büyümesini teşvik eder. Balkabağı suyu saç dökülmesi tedavilerinin etkili içeriklerinden biridir. Kuru ve zarar görmüş saçlara her gün yarım bardak balkabağı suyu uygulanması önerilir.
*Uyarı: Balkabağı suyunun bu uygulamalarını denemeden önce balkabağına karşı alerjiniz olup olmadığını cildinize bir miktar sürerek kontrol edin.
Kutu:
Kabak Çekirdeği: Erkek Sağlığının da Vazgeçilmezi
Söz balkabağından açılmışken biraz da çekirdeklerinden bahsedelim. Balkabağı çekirdekleri olağanüstü lezzetiyle ve taşınması kolay bir atıştırmalık olarak yanınızdan eksik etmeyin. Kolesterolsüz yapısı, yüksek protein, esansiyel amino asit ve demir yoğunluklarıyla mükemmel bir gıda olan kabak çekirdeği yüksek lif içerdiğinden bağırsaklara da iyi gelir. Ayrıca bir miktar K vitamini ve magnezyuma sahiptir. Çinko içerikleri nedeniyle kabak çekirdeği destekleri veya yağı, prostat sağlığı için önem taşıdıklarından erkeklerin prostat büyümesiyle mücadele için kullanmaları sıklıkla önerilen bir destektir. Araştırmalar kabak çekirdeği yağı ve çekirdeklerinin prostat sağlığını destekleyebileceğini düşündürmektedir. Kabak çekirdeklerinin bir diğer bonusu, triptofan amino asidir. Triptofan beyinde vücudu gevşeten, sinirleri yatıştıran, uyumayı kolaylaştıran GABA maddesine dönüşür. Yangı önleyici olması kabak çekirdeklerinin ve yağının yüksek E vitamini içeriğinin sağladığı bir özelliktir. Karaciğer işlevini artırdığı ve hücreleri kronik iltihabın zararlı etkilerinden koruduğu gösterilmiştir.